Mizu,RTL?

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elkészítette a sorozatwiki az évértékelő interjút Kolosi Péterrel, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettesével és programigazgatójával. 



Elmondta, utólag hogy értékeli A Fal és A Piramis körüli helyzetet, valamint hogy miért indult már ősszel A mi kis falunk harmadik évada és mikorra várható a folytatása. Szóba került a sikeresen megújított X-Faktor, A Konyhafőnök és az RTL Most!, valamint a bukott Szenzációs Négyes is. Kolosi Péter ebben az interjúban jelentette be, hogy az Oltári csajok után újabb telenovellát készít 2019-ben az RTL, és hogy a korábbi hírrel ellentétben, mégsem lesz idén Survivor.


Évek óta úgy kezdjük az évértékelő beszélgetéseket, hogy milyen jól indult az RTL Klub éve, tavaly viszont nem így történt. A Piramis és a Pénzt vagy éveket! nagyon jó nézettséget hozott év elején, és a legtöbb hétköznapot megnyerte akkor a TV2. Hogy látod ezt az időszakot? Az első egy-vagy két hétben nyert csak a TV2. Most már azt mondom, hogy ennek ellenére nagyon jól indult az év, mert sok mindenre rávilágított. Természetesen nagyon nem örültem annak, ami A Fal és A Piramis kapcsán történt. Mi azt csináltuk 2018-ban is, amit már hosszú évek óta, hogy a január eleji kereskedelmi holtszezonban nem adtunk az Éjjel-Nappal Budapesten és a Barátok köztön kívül más saját gyártású napi szórakoztató műsort. A Piramisnak köszönhetően jelentősen javult a TV2, és bár felőrlődött az előnyünk, de hamar túlléptünk ezen, és így sem veszítettük el januárban a piacvezető pozíciónkat.

Igen, de februárban hiába indult el A Fal, A Piramis erősebb műsor volt. Valóban, de az RTL Klub hónapról hónapra erősödött a főműsoridőben. Nyilván fontos két produkció eredményének az összehasonlítása is, de a mi szempontunkból a 18-49-ben mért főműsoridős közönségarány a lényeg, hogy ott legyünk jobbak. Ebbe néha belefér, hogy egy-egy műsor veszítsen. Arra viszont tényleg nem számítottam, hogy készül egy olyan másolat A Falról, ami mondhatni szolgai módon követi az eredetit. Az pedig, hogy az év első hónapjaiban ilyen sokat volt képernyőn ez a két műsor, meg is ölte magát a formátumot. Világosan lehetett látni, hogy ez a párhuzamosság mind a kettőnek rosszat tett. Nem vagyok híve ennek a fajta műsorkészítésnek, ez nem is televíziózás, és a szakmának semmiképpen sem az a része, amelyet jóérzésű televíziósként az ember szerethet. Viszonylag hamar azonban minden a helyére került.

Ha most indítanátok hasonló körülmények között egy műsort, vagy most kezdődne A Fal, akkor mindent ugyanígy csinálnátok? Jó kérdés, magam is gondolkodtam ezen, de nyilván nem ugyanígy indítanánk. A 2017 év végi premier előtti adásokat nem bánom, az viszont nem volt jó, hogy A Piramis kapott egy hónapot, amíg ellenfél nélkül futhatott. Tudtuk ezt akkor is, de anyagi kérdés volt, hogy nem hoztuk előre A Falat. Az év végére kiderült, hogy nem jártunk olyan rosszul, és hogy annak, amit tulajdonképpen a TV2 csinált, üzletileg nem sok értelme volt.


Az év elején volt látható a Válótársak is. Az utolsó évad ugyan nem azokat a számokat hozta, mint korábban, de az akkori nézettséghez képest erős eredményekkel zárta a sorozatot. Teljesen egyértelmű, hogy azért volt gyengébb, mert gyengébb volt a felvezető műsor, de én is azt gondolom, hogy a Válótársak nagyon szép számokat hozott, hétről hétre egyre jobbat. Ez a sorozat méltó módon búcsúzott el a képernyőtől. Ez volt az első heti sorozatunk és meggyőződésünk, hogy egy olyan korszakot indított el és alapozott meg, amely nagyon sok évig még nagyon fontos lesz nekünk is, és az az érzésem, hogy a magyar nézőknek is. Február elején elindult A mi kis falunk 2. évada is. Új napra, új sávba került és még erősebb számokat produkált, mint korábban. Ez a szombati időpontnak, vagy inkább annak köszönhető, hogy még erősebb lett a sorozat brandje? Mindkettő számított, de már az első évad sikereiből látszott, hogy a sorozat elbírná a szombat esti nyolc órás, erősebb sávot is, egy valamivel másfajtább közönséggel. Nem hiszem, hogy A mi kis falunk második évados eredményei bárkinek is meglepetést okoztak. Az év első hónapjaiban nem csak A Fal ment rosszul, hanem összeesett az Éjjel-Nappal Budapest és a Barátok közt nézettsége is. 5 év után meg is lett változtatva a két sorozat sorrendje. A folyamatosan képernyőn lévő sorozatoknál kicsit mások az elvárások, mint azoknál, amelyek egy évben csak rövid ideig láthatóak. Ezekkel hosszabb távon kell nyerni, és azokat az időszakokat kell biztosítaniuk, amikor nincsen más napi saját gyártás, ilyen például a nyár. Ezért az ember elnézőbb akkor, amikor ezek egy új műsorral szemben gyengébb nézettséget hoznak, mert természetes, hogy a néző egy ideig az újat követi. Ezek a sorozatok nagyon sok mindent átéltek, erős és gyenge időszakot is, de a végén mindig feltámadtak, ahogy ez látható is volt 2018-ban. A Barátok közt már nyáron is, de főleg ősszel nagyon jó időszakot élt meg. Biztos vagyok, hogy jó eredményeket ér majd el az elkövetkező hetekben-hónapokban is. Történt nagyon sok tartalmi változás a sorozatban, minden szempontból felkészültek a készítők arra, hogy sikeresen tudjon futni a következő időszakban is, és visszanyeri az erejét.....TOVÁBB!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tabula Rasa (ajánló,kritika)