milyen a VELVET BUZZSAW?

A művészet megváltoztathatja az életed, értem?

Az IGN Hungary kritikája.


Van ez a bizonyos Netflix-hatás. Ugyan napjaink legmeredekebben csúcsra törő netes tartalomszolgáltója már szállított egy-két gyöngyszemet is az egész estés filmek terén (lásd például Roma, Expedíció), de ha egy „mozifilm” náluk jön ki, akkor hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy csak azért, mert talán nem volt elég jó ahhoz, hogy a nagy stúdiók lecsapjanak rá, hogy szélesvásznon debütálhasson. Ez az előítélet a sorozatok esetében egyáltalán nem áll fenn, és már csak ebből is látszik, hogy nem légből kapott, inkább tapasztalaton alapul. Pláne, ha olyan alkotók új filmjeiről van szó, akik számára amúgy minden lehetőség adott kibontakozni a mozis ligában is, és akik mintha az ott nem elég lelkesedéssel fogadott, asztalfiókban maradt terveiket valósítanák meg itt felemás végeredménnyel (lásd például Hold the Dark).
A Velvet Buzzsaw (azaz „bársony körfűrész”, ami amúgy a szlengben a nyalásra, igen arra a nyalásra utal) is tovább erősíti ezt a bizonyos Netflix-hatást. A rendezője és a színészei is több mint ígéretesek, ráadásul nagyjából ugyanebben a felállásban, Dan Gilroy vezényletével, Jake Gyllenhaal és Rene Russo közreműködésével készült el öt éve az Éjjeli féreg, ami akkor az év egyik legütősebb filmélményét hozta a különös antihősével és az éjfekete médiaszatírájával.

Dan Gilroy ezen filmjében is hasonló a képlet: ismét a hangulatosan fényképezett Los Angelesben járunk, ismét egy felületes világ romlottságában merülünk alá, csak épp ezúttal a média helyett a műkincskereskedelem világa a játszótér. A szereplők ugyanúgy amorálisak, a történet által megrajzolt kép ugyanúgy kor- és kórtüneteket mutat a modern társadalomról. Más viszont az elbeszélés módja: míg ott egyetlen, nagyon is emlékezetes és egyedi központi hős lineáris, feszes karriertörténetét, a felemelkedéssel jár erkölcsi bukását követhettük végig, addig itt tablószerű (nehezen tagadhatóan Robert Altman-szerű) elrendezésben mutatkoznak meg típusfigurák....TOVÁBB!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tabula Rasa (ajánló,kritika)